TRUSKAWKI - WŁAŚCIWOŚCI

TRUSKAWKI – WŁAŚCIWOŚCI ZDROWOTNE I ZDROWE

Prasówki

TRUSKAWKI – WŁAŚCIWOŚCI LECZNICZE I ODŻYWCZE Truskawki są drinkom z ulubionych owoców Polaków.

TRUSKAWKI – WŁAŚCIWOŚCI LECZNICZE I ODŻYWCZE

 

Nie tylko dobrze smakują, lecz także mają nieoceniony wpływ na bliskie zdrowie. Niektóre z pomoce które stosuje jedzenie truskawek:

odkwaszają organizm,
zmniejszają zagrożenie chorób serca,
mają służenie odchudzające,
chronią przed nowotworami,
łagodzą stany zapalne,
usprawniają system immunologiczny,
obniżają ciśnienie krwi.

Niestety skutki też potrafią istnieć zarówno szkodliwe.

Substancje zdrowe i kaloryczność truskawek

Truskawki to niezwykłe źródło witaminy C (korzystniejsze niż cytrusy) – w 100 g truskawek spotyka się 60 mg kwasu askorbinowego. W truskawkach znajdziemy także witaminy B2, B3 (niacynę),B6 A dodatkowo E oraz szereg składników mineralnych, w współczesnym fosfor i krzem (wzmacniają kości, korzystnie działają na skórę, włosy oraz paznokcie), magnez (płaci za sprawne funkcjonowanie systemu nerwowego), mangan (zapobiega zmęczeniu oraz usprawnia pamięć), potas, wapń, żelazo i cynk. Truskawki zawierają również bromelinę (enzym, który ułatwia spalanie tłuszczu), fitocydy (o dzieło bakteriobójcze), antocyjany o wartościach przeciwzapalnych (dzięki nim truskawki mają intensywny czerwony kolor).

Truskawki zatem w 90% woda, oprócz której produkty zawierają sporo błonnika, cukrów oraz białka. Mają bardzo mało kalorii – 100 g część to ok. 30–35 kcal.

Właściwości lecznicze truskawek

Regulują poziom cukru we natur

Jedzenie truskawek hamuje wzrostu poziomu cukru we natur. Strona ta występuje z ochronnego działania produktów na organizm krążenia. Truskawki aktywizują białka, zapobiegające nie tylko przed chorobami układu krążenia, lecz jednocześnie zmianami poziomu cukru we natur.

2. Chronią przed rakiem

Owoce zawierają kwas elagowy, który posiada służenie antynowotworowe. Związek ten wzmacnia system odpornościowy oraz hamuje mutację komórek, uniemożliwiając powstanie komórek rakowych, a także powoduje obumieranie już powstałych.

3. Obniżają poziom “złego” cholesterolu LDL, zmniejszają ryzyko zawału

Badania naukowe potwierdziły, że regularne jedzenie truskawek obniża poziom złego cholesterolu LDL i trójglicerydów, utrzymując jednocześnie poziom HDL (“dobrego” cholesterolu) na stabilnym poziomie. Jedzenie truskawek wpływa jeszcze na postęp liczby antyoksydantów we natur, tym samym wzmacnia system immunologiczny. Czynniki te zmniejszają ryzyko miażdżycy, zawału także zagranicznych chorób układu krążenia, chronią przed chorobami serca.

4. Oczyszczają organizm, przyspieszają przemianę materii

Truskawki są żółciopędne i moczopędne, dobroczynnie działają na bycie i sztukę nerek oraz wątroby. Dodatkowo obniżają kwasowość moczu. Posiadają właściwości oczyszczające i bakteriobójcze co wpływa, że oczyszczają swój organizm z toksycznych związków metabolizmu. Zawartość pektyn i kwasów organicznych przyspiesza pracę jelit i zarządza procesy trawienne. Ponadto truskawki oczyszczają jelita z reszt pokarmu poprawiając naturalną florę bakteryjną i zwiększając przemianę materii.

5. Liście truskawek odkażają rany

Umyte i rozgrzane liście tej rośliny doskonale odkażają rany.

6. Pielęgnują naszą skórę

Olej uzyskany z pestek truskawek – bardzo aromatyczny o ciemnozielonej barwie, tłoczony na zimno kojarzony istnieje w kosmetyce do pielęgnacji skóry suchej, dojrzałej, ale także trądzikowej. Olej działa przeciwzapalnie, przeciwwirusowo, antybakteryjnie. Dodatkowo wygładza drobne zmarszczki ujędrnia, reguluje wydzielanie sebum.

7. Wybielają zęby

Truskawki są naturalnym wybielaczem zębów, dzięki obecnemu w nich kwasowi jabłkowemu. Ponadto zapobiegają osadzaniu się kamienia nazębnego.

8. Wpływają dodatnio na przyswajanie żelaza

Zawartość żelaza (100 g zawiera ok. 0,7 mg ), także pełnej dawki witaminy C, ułatwia zmienianie tego pierwiastka. Dlatego poleca się wegetarianom także kobietom, jedzącym mało mięsa już po jedzeniu drogich w żelazo warzyw, zjedzenie np. garści truskawek (to ważne, ponieważ przyswajalność żelaza z owoców roślinnych wynosi zaledwie kilka procent).

9. Działają ochronnie na złe promienie UV

Naukowcy wykazali, że wyciąg z truskawek chroni skórę przed zmianami zapalnymi i zwyrodnieniami, do których wykonywać może ekspozycja na promienie słoneczne. Podejrzewają, że może wtedy istnieć zasługą antocyjanów, które wykazują skuteczne działanie przeciwzapalne i przeciwnowotworowe.

10. Spowalniają proces starzenia się mózgu

Polifenole prezentujące w truskawkach działając przeciwzapalnie, chronią przed chorobami wyniszczającymi mózg (jak demencja lub choroba Alzheimera), poprawiają pamięć, zdolność uwag i wynoszenia się. Ponadto polifenole zapewniają sprawne usuwanie substancji toksycznych z środka, co stanowi nadzwyczaj ważne w prowadzeniu odpowiedniej sprawności intelektualnej.

NA CO CHODZI ZWRÓCIĆ POMOC I OSTROŻNOŚĆ:

Truskawki mogą powodować nawozy, pestycydy

Jedzenie truskawek zwłaszcza niewiadomego pochodzenia zapewne być szkodliwe. Związki chemiczne (pestycydy, nawozy) zebrane w truskawkach mogą dodawać się do powstawania reakcji alergicznych i rozwijać bóle głowy. Ważne jest, by zwracać uwagę na pochodzenie owoców, poprawia się i jedzenie świeżych truskawek poza sezonem.

Truskawki mogą wykonywać uczulenia.

Niektórzy mogą liczyć alergię na truskawki: objawami przeważnie jest pokrzywka, niekiedy prowadzi jej biegunka. Nie żąda się jedzenia truskawek osobom uczulonym na salicylany, ze względu na liczną ich budowa w produktach. Oprócz powyższych objawów, reakcji alergicznej na salicylany mogą towarzyszyć duszności, napady kaszlu, opuchlizna twarzy i kończyn. Drobne pestki efektów mogą podrażnić śluzówkę jelita – nie wykorzystuje się ich jedzenia postaciom z chorobami zapalnymi jelita (np. wrzodziejącym zapaleniem jelita grubego).

Truskawki są łatwo łatwe oraz dużo wszechstronne w własnym świecie, sezon stosuje się pod koniec maja także mieszka przez cały czerwiec. Można się nimi kosztować bez końca, albo wykorzystać w kuchni na duże sposoby do deserów, wypieków, koktajli, soków czy produktów do swej spiżarni: soków, nalewek, dżemów, konfitur, galaretek.

 

zobacz również wolnoobrotowa

Napisz recenzję

avatar
  Subscribe  
Powiadom o